MÜSİAD Başkanı Asmalı 25 milyar TL’lik yatırımı duyurdu! 25 bin şahıs istihdam edilecek
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Yatırım Yılı ilan ettikleri 2022’de MÜSİAD üyelerinin 25 milyar liralık yatırım yapmasını ve 25 bin ek istihdam oluşturmasını beklediklerini söyledi.
Asmalı, bu sene gerçekleştirilecek MÜSİAD Expo ve Türk-Arap İş Zirvesi başta olmak üzere dernek yönünden yaşama geçirilecek projelere dair gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
Görevi devraldıklarında meydana koydukları 7 maddelik strateji planı kapsamında MÜSİAD Ticaret Ofisi ve Körfez İşadamları İrtibat Ofisi’ni kurduklarını dile getiren Asmalı, yatırım alanlarının tanıtımı ve üretim sahalarının geliştirilmesine dair raporlamalar yaparak, dışsatıma yönelik ticarette yeni ortaklıkların oluşturulmasını amaçladıklarını bildirdi.
Asmalı, “Bu birimlerle Körfez bölgesinden yatırımcıları iş insanlarımızla bir araya getirerek, çevresel kalkınmayı destekleyici bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.
Geçen haftalarda ticari diplomasiye yönelik attıkları adımlar kapsamında Çorum ve Kayseri’de yaptıkları Anadolu Ekonomi Diplomasisi programlarından bahseden Asmalı, başta büyükelçiler olmak üzere Türkiye’deki yabancı misyon temsilcilerini sahaya çağrı ederek başlattıkları projenin çevresel kalkınmaya ciddi katkı sağlamasını amaçladıklarını anlattı.
Asmalı, bu kapsamda Anadolu Ekonomi Diplomasisi programını Yatırım Yılı kapsamında ülke geneline yayıp, büyükelçilerle iş insanlarını bir araya getirmeyi sürdüreceklerini bildirdi.
MÜSİAD ÜYELERİNDEN 25 MİLYAR TL YATIRIM, 25 BİN İSTİHDAM
Mahmut Asmalı, Anadolu’nun rekabete açık ve küresel pazarlara girmeyi başaran yapımcılarına her vaktinden daha çok emniyetdiklerini belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Aralarında büyükşehirlerin de varbulunduğu 40’ı aşkın ilimizde gerçekleştirilecek yatırımlarla, dışsatım merkezli üretim mekanizmasına dinamizm kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ilk etapta Samsun’da 7,6 milyar TL, Adana’da aşağı yukarı 4 milyar TL, İzmir’de 1,6 milyar TL ve Sakarya’da 660 milyon TL’lik yatırım projeleri yaşama geçirildi. Şimdiden toplamda 20 milyar TL’ye ulaşan bu emniyet hareketinin tesir alanını Yatırım Yılı kapsamında daha da genişleteceğiz. Söz hususu yatırım tutarının sene ortamında 25 milyar liraya ulaşacağını düşünüyoruz. Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi’nin iş kuvveti piyasasına da ciddi katkı sağlayacağına inanıyor, ilk etap yatırımımızla toplamda 25 bine varan ek istihdam oluşturmayı amaçlıyoruz.”
TÜRK-ARAP İŞ ZİRVESİ 27-29 MAYIS’TA GAZİANTEP’TE DÜZENLENECEK
MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, yine tasarım ettiğimiz MÜSİAD Expo 2022 Ticaret Fuarı ile kıtaları birleştirecek bir ticaret ağı oluşturacaklarını söyledi.
İnşa ettikleri bu yeni ticaret anlayışında Türkiye merkezli uluslararası ticareti güçlendirmeyi istediklerini altını çizen Asmalı, “Türk-Arap İş Zirvemizi de bu kapsamda İstanbul dışına taşıyarak, çevresel dinamiklere dokunmayı amaçlıyoruz. 27-29 Mayıs’ta Gaziantep’te gerçekleşecek Türk-Arap İş Zirvesi ve 2-5 Kasım’da düzenlenecek MÜSİAD Expo 2022 gibi organizasyonlar, bu misyon kapsamında ülkemize katma değer sağlayacak ve yeni yatırım projeksiyonlarının döneme alınması sürecini hızlandıracak.”
“YUVAM HESABINA GURBETÇİ İŞ İNSANLARIMIZIN DESTEK VERECEĞİNE İNANIYORUZ”
Konuşmasından sonra Asmalı soruları yanıtladı. Kur korumalı TL mevduat hesabına MÜSİAD üyelerinin ilgisinin sorulması üzerine, şu anda bu hesapta 313 milyar TL oranınde bir büyüklüğe ulaşıldığını söyledi.
Asmalı, “Bu program bankalar amacıyla de iyi oldu. Bankalarda mevduatın ortalama kalış zamanı uzadı. Normalde 40-45 gündü. Şu anda ilk kez 3 ayı, 6 ayı gören mevduatlar olacak.” dedi.
MÜSİAD üyelerinin bu programya ilgisine dair Asmalı, “Bu hususta elimizde bir rakam yok. Fakat biz TL dışındaki altın ve birtakım dövizlerde tespit edilen parayı TL’ye geçirdik. Çok avantajlı bir program. Devletimizin verilen bu fırsatı bütün sanayicilerimizin, iş adamlarınız ve vatandaşlarımızın değerlendirmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım (YUVAM) hesaplarına dair Asmalı, şu verileri verdi:
“TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) Başkanımız (Şahap Kavcıoğlu) ile 40’ın üstünde vatan dışı şube başkanımızın da katılımı ile çevrim içi toplantı gerçekleştirdik. Orada YUVAM hesabı TCMB Başkanı yönünden çeşitli olarak anlatıldı. Dün de Frankfurt şubemizin ev sahipliğinde Avrupa’da olan Türk asıllı iş insanlarının katılımı ile geniş bir toplantı yaptık. Bu çağrıya başta vatan dışındaki MÜSİAD üyelerimiz olmak üzere gurbetçilerimizin ve iş adamlarımızın destek vereceğine inanıyorum.”
“BANKALARIN YATIRIMCIYA SUNDUĞU FAİZ ORANLARI AŞAĞIYA ÇEKİLMELİ”
Mahmut Asmalı, kur korumalı TL mevduat hesaplarında tüzel bireylerin yatırımında en az 6 ay olan vadenin bireyselde bulunduğu gibi 3 aya düşürülmesini istediklerini, bu yönde bir çağrılerinin varbulunduğunu söyledi.
Finansman maliyetlerine dair bir soruya karşılık Asmalı, şu ifadeleri kullandı:
“Faize karşı çıkarken, indirimi desteklerken bu noktayı dile getiriyorduk. Ülkemizdeki sanayicinin, yatırımcının üretim gerçekleştirmek amacıyla işlerini büyütmesi gerekiyor ve bu noktada makul maliyetli finansmana erişim basit olmalı. Rekabet ettiğimiz ilerlemiş Avrupa ülkeleri yüzde 1-2 orantısında kredi kaynağı bulurken, bizim yüzde 14’ler hem de reel sektörde yüzde 25’in üstünde yüzde 30-32 rakamları söz hususu. Bu hal sanayicimizin yatırımının önündeki en büyük engellerden. Mutlaka aşağıya çekilmesi gerekiyor.”
Asmalı, enerji maliyetlerdeki artışlara değinerek, burada devletin ciddi bir sübvansiyon sağladığını, enerji firması ytesirlilerinin “iki senedir zararına çalıştıklarını” söylediğini kaydederek, “Bir anda bu kadar süratli şekilde zam yapılmalı mıydı? Bu tartışılır. Ama bilhassa KOBİ ölçeğindeki firmaların ve hane halkının elektrik fiyatları artışından daha az tesirleneceği bir sübvansiyonun yine gündeme alınması hararetle savunuyoruz. Bu zor kış şartlarında elektrik fiyatlarında bir oran daha indirim olması gerekliliğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
ÖZELLİKLE İTHALATI İKAME EDECEK ÜRÜNLERDE YATIRIM YAPMAYI İSTİYORUZ”
MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, üyelerini Anadolu’ya yatırıma teşvik ettiklerini, orada iş kuvveti ve kiraların daha makul maliyetli bulunduğunu, daha rahat personel bulunabildiğini söyledi.
Büyükşehirlere göçü durdurmak ve tersine göç sağlamak istediklerini dile getiren Asmalı, bu kapsamda 2022’de Adana, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çanakkale, Düzce, Mersin, Samsun, Karabük, İzmir ve Kayseri gibi illerde üyelerinin yatırımlarını yaşama geçireceğini anlattı.
Asmalı, “Amacımız 81 ilde bu yatırım ağlarını organize ve koordine etmek. Bu yatırımlar gıda, otomotiv, tekstil, metal, ambalaj, enerji, inşaat sektörü gibi anında anında bütün sektörlerde olacak. Genellikle ithalatı ikame edecek ürünlerin üretilmesi noktasında çalışmalar yapıyoruz. Bu noktada üyelerimizi bir araya getirmeyi getirerek yatırımlar yapılmasını amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Firmaların yatırım iştahının sürdüğünü altını çizen Asmalı, yalnız şu anda enflasyonun büyük aksilik teşkil ettiğinin ve bu rakamın bir an evvel düşürülmesi gerekliliğinin altını çizdi.
“DOLAR KURU 11-12 TL SEVİYELERİNDE OLMALI”
Mahmut Asmalı, dolar kurunun kaç civarlerinde olması gerektiğine dair soruya karşılık, kurla alakalı tahminde bulunmanın zor bulunduğunu bildirdi.
Asmalı, kurun sahip olunan oranına dair şu değerlendirmeyi yaptı:
“Kurun şu anki oranı bile yüksek. Kurun oranı, başka ülkelerin de enflasyon rakamlarıyla karşılaştırıp onlardan ayrıştırılmış oranına bakıldığında 1990’lı senelere göre bile en üst civarda şu anda. Dolayısıyla kurun şu anda bu oranın biraz daha altında olması gerekliliğini düşünüyoruz. Fakat sanayimizin ilk talebi kurdaki oynaklığın son bulmasıydı. En azından kur korumalı TL mevduat hesabıyla bu sağlandı. Sanayiciler bu haldan memnun. Fakat biz kurun ithalatı özendirici civarda aşağılara gelmesini doğru bulmuyoruz. Seviye olarak biraz daha aşağı düşmeli. 11-12 TL civarleri belki daha makul bir civar olabilir. Fakat dediğim gibi oynaklığın olmaması bizim amacıyla esastır.”