Kategoriler
Genel

AMAN DİKKAT!

Pilavı yine ısıtmak mı? Aman dikkat!
Özellikle akşam sofralarının en çok tercih edilen lezzetlerinden biri olan pilava hayır diyen nerdeyse yoktur. Hele bir de bol tereyağlı yapıldıysa, dumanı üstündeyse. Peki bilhassa pirinç pilavı ne kadar vakitde tüketilmeli? Bir ileri güne ısıtılıp yense bir şey olur mu? Hepimiz bu Hataya düşüyoruz ama bakın pilavı yine ısıtıp yiyince neler oluyormuş
Özellikle akşam sofralarının en çok tercih edilen lezzetlerinden biri olan pilava hayır diyen nerdeyse yoktur. Hele bir de bol tereyağlı yapıldıysa, dumanı üstündeyse. Peki bilhassa pirinç pilavı ne kadar vakitde tüketilmeli? Bir ileri güne ısıtılıp yense bir şey olur mu? Hepimiz bu Hataya düşüyoruz ama bakın pilavı yine ısıtıp yiyince neler oluyormuş…

Tüm yemeklerin yanına yakışan akşam kurulan yemek masalarının baş tacı olan pirinç pilavını aramızda sevmeyen yoktur. Mis gibi kokusuyla evde bayram havası estiren, iştah kabartan pilavı bir ileri gün de ısıtıp yemek sizce doğru mu? Kuzey Karolina Üniversitesi’nden Besin Güvenliği Eksperi Benjamin Champan pirinç pilavıyla alakalı bir inceleme yaptı.

Araştırma neticesine göre pilavı yine ısıtmak sağlığı tehlikeye atıyor. Sebebi ise pilavı pişirme sırasında ”bacillus cereus” mikrobu ölmemiş olabiliyor. Bazı besinlarda ve toprakta tespit edilen bu bakteri yiyecek kaynaklı hastalıklara ve besin z’ehirlenmesine yol açabiliyor.

Pilavı pişirme sırasında ölmeyen b’akteriler, pilav oda ısısında beklediği vakit vakitsince üremeye ve ilerlemeye devam ediyor. Bu amaçla pilavı yiyeceğimiz kadar gerçekleştirmek ve yine ısıtmamak gerekiyor.

Pirinç pilavı demişken şimdi size adet adet dökülen bir pirinç pilavı tanımı vereceğiz akşama netlikle tecrübe edinin ama lütfen anında tüketin…

Pirinçleri uzun uzun kavurun
Tane adet dökülen pirinç pilavı gerçekleştirmek amacıyla ilk akla gelen pirinçleri uzun uzun kavurmak gibi görünse de işin sırrı pişirmeden evvelki hazırlık adımında gizli. Bildiğiniz gibi pirinçler yüksek miktarda nişasta sahibi olan besinlardan biri. Pirinç adetlerinin üstünde yapışık durumda tespit edilen nişasta ise pilavın lapa mı yoksa adet adet mi olacağını belirleyen asli unsur. Kaynar suyla birleştiğinde lapalanma özelliği olan nişastayı pirinçten ayırmak adet adet pilav yapmanın ilk kuralı.

Tane adet pilav gerçekleştirmek isteyenler ilk olarak pilav yapacakları pirinçleri çok iyi yıkamalılar. Yıkamak amacıyla sarfedilen suyun netlikle dolaptan çıkarılmış ve soğuk olması gerekmekte. Pirinçleri uzun uzun soğuk hem de buzlu suyla yıkayın. Suyun rengi beyazlaştıysa ve ağırlaştıysa netlikle değiştirin. Pirinçlerden bundan sonra nişasta kalıntısı çıkmayana kadar prosedürü yinelayın. Unutmayın! İyi yıkanmış piriçler beyaz ve tozlu değil, şeffaf ve parlak olmalılar.

Eğer pirinçleri doğru yıkadığınız eminseniz adet adet pilav gerçekleştirmek amacıyla ikinci adıma geçebilirsiniz. Yıkanan pirinçlerin iyice sürülüp kuruduğundan emin olun. Daha sonra pirinçleri ‘çakıl taşı’ sesi gelene kadar bir tavada kavurun. Suyunu eklemeden evvel netlikle tuzu koyun. Bu sayede pirinçlerde kalan son su adetcikleri de basitçe uçar.

Pilavın adet adet olması amacıyla lüzumlu olan bir başka adım da pilava koymanız gereken suyun miktarında. Fakat burada net bir kural yok. 1’e 2 yada 1’e 1.5 ölçüsü pirinç pilavı yapar iken vakitgelen olarak sarfedilen ölçülerdir. Fakat mühim olan pirincin cinsi ve su çekme kapasitesi. Yani kullandığınız pirinç amacıyla en uygun su sayısını bulmak sizin işiniz.

Pilav piştikten sonra kapağının altına netlikle çok suyu çeken bir kağıt havlu parçası yada bez kapatın. Servisten evvel iyice dinlenen pilavlar adet adet dökülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir