Son dakika haberine göre; Milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren mesai saati açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi. Bakan Bilgin, “Yeni teknolojiler, insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var” dedi.İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafından bir otelde düzenlenen “Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma” konulu panele katılan Bilgin, çalışma hayatı mevzuatının, toplumun değişim hızına bağlı olarak değiştirilmesi, bu konularda yenilik yapılması gerektiğini belirtti. Bilgin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “8 saati biz normal olarak algılamaya başladık. Oysa yeni teknolojiler, insanın emeğini ikame eden yeni bulgular üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai bundan sonra eski alışkanlığımızın bir parçası olarak gözüküyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün çoğu ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var. Geçtiğimiz zamanlarda İngiltere’de bu hususta pilot bir program başlatıldı.
Bunlar yaygınlaşacak. Muhtemelen 25 sene sonra 6 ya da daha az saat fiziki çalışma, onun dışında uzaktan çalışmanın da bulunduğu çalışma biçimleri dehemmiyete girecek. Bu kaçınılmaz. Teknoloji emeği ikame ettikçe, teknoloji üretim sürecinin mekanla bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olarak meydana çıkacaktır.” Bilgin, çalışma yaşamında yaşanan değişimlerin bazı hataları da meydana çıkardığını belirterek, şunları kaydetti:
“Nedir bu sorunlar? Bir defa çalışanların emniyetsini sağlamak. Birey uzaktan çalışıyor ama bunun sosyal güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Çalışma hukukundan kaynaklı kazanımları ne olacak? Bunların tekrardan düzenlenmesi lazım. Bu hususta itimatlı elastiklik kavramı meydana çıkıyor. Biz, bu husustaki akademik çalışmalardan istifade ederek mevzuatımızı tekrardan düzenlemek durumundayız.
Buradaki değişim sorumluluğu bizlere ve Meclis’e düşüyor. Netice itibarıyla insanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz.