Rekabet Kurumu’nun kıskacındaki zincir marketleri şimdi de tüketiciyi kaçırma korkusu sardı. Marketlerin, fiyatları izlemek için rakiplerinin mağazalarına gizlice eleman yolladıkları ortaya çıktı. Fark edilmemek için gerekirse ürün de satın alan bu elemanlar, zaman zaman de ayrım edildiklerinde marketten dışarı atılıyorlar. Gıda ve besin dışı mamüllerindeki aşırı fiyat artışları tüketiciyi zorlarken, birçok market zincirinde sepet kütlesinin yüzde 40 civarında düştüğü tahmin ediliyor.
Tüketici; bu zamanda makarna, bakliyat gibi görece daha ucuz ürünlere yöneldi. Öte yandan, günde 2-3 defa değişen fiyat etiketlerine karşı da marketleri yakın markaja alıyor, ucuz ürün nerede ise o markete gidiyor. Adımız pahalıya çıkıyor”
Ucuzluğun bu kadar mühim olduğu bir dönemde, marketlerin de en oldukça korktuğu konuların başlangıcında, ‘alışverişçinin öcü’ geliyor. ‘Rakiplerdeki fiyatları takip etmezsek, adımız pahalıya çıkıyor. En büyük korkumuz alışverişçinin bizi cezalandırması’ diyen birtakım market yöneticileri, bugünlerde daha da artan fiyat rekabetine karşı, atağa kalkmış durumda.
Dünya gazetesinin haberine gore marketler, fiyatları takip etmek için rakiplerinin mağazalarına gizlice eleman yolluyorlar. Eskiden rakip marketlere haftada 1-2 defa gönderilen bu elemanlar artık her gün, bazen de günde 2 kez fiyat tespiti yapıyorlar. Birer casus benzer biçimde, ürünün fiyatını not alan ve hatta ayrım edilmemek için gerekirse ürün de müşteri bu elemanlar, bazen de ayrım edildiklerinde marketten dışarı atılıyorlar.
‘Piyasa fiyatı bu şekilde oluşuyor’
Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet yayınlayan 245 market şubesini temsil eden Karadeniz PERDER’in Başkanı ve bununla birlikte 12 şubelik Kalafatlar Marketleri’nin sahibi Osman Kalafat, “Rakipleri izlemek zorundayız. Eleman gönderiyoruz, tutarları öğreniyoruz, gerekirse ürün alıyoruz. Yerel zincirler arasında bu mevzuda bir dayanışma da var. Herkes birbirinin elemanını tanıyor, biliyor. Zaten piyasa fiyatı da böyle oluşuyor” diyor. Enflasyonun bu kadar yüksek olmadığı dönemlerde de bu fiyat incelemelerinin yapıldığını, ancak bugün gelinen noktada, etiketlerin günde 2-3 defa değiştiğini vurgulayan Kalafat, “Bu değişimleri test etmek zorundayız. Rakipte ucuz bizde pahalıysa, adımız pahalıya çıkıyor. Müşteri kaybetmek istemiyoruz ama kar marjlarımız fazlaca düşük. Hatta genel giderlerini bile karşılayamayan zincirler var” diyor.