Doğal gaz ve petrolde yeni dönem! Türkiye enerjinin merkezi olacak
Türkiye, koordinatu itibarıyla dünyanın doğalgaz ve petrol rezervlerinin aşağı yukarı yüzde 60’ına sahip bir bölgeye komşu durumda. 7 enerji nakil hattı ülkemizden geçiyor. Bu durum, dünya enerji sektöründe merkez ülke olma şansını artırıyor. Doç. Dr. Levent Yılmaz, ‘Nasıl Rusya-Ukrayna doğrultusunda barış masasını Türkiye’nin kurabileceği tarafında net bir algı oluştuysa aynı şekilde enerji konusu ile alakalı da Türkiye bir geçiş rotası değil. Net bir şekilde ticaret merkezi olarak da karşımıza çıkmış olacak’ diye konuştu.
Dünyada enerji tüketimi gün geçtikçe artıyor. Kaynak ülkelerin koordinatları değer kazanıyor. Bu coğrafyalara komşu devletlerin stratejik önemi de pekişiyor.
Türkiye, Orta Doğu ve Hazar Havzası başta olmak üzere, dünyanın kanıtlanmış doğalgaz ve petrol rezervlerinin aşağı yukarı yüzde 60’ına sahip bir bölümde yer alıyor. Kaynak ülkeler ile tüketici pazarları arasında geçiş güzergahında bulunuyor. Bu jeopolitik koordinat Türkiye’ye enerji sektöründe merkez ülke olabilme üstünlüğü sağlıyor.
TÜRKİYE’DEN 2 PETROL VE 5 DOĞALGAZ ENERJİ NAKİL HATTI GEÇİYOR
TRT Haber’in haberine göre, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Yılmaz, Türkiye’nin 14 değişik noktadan doğalgaz girişi gerçekleştiren bir alt yapısı olduğunu belirterek, bu alt yapıların hem Doğu’dan Batı’ya hem Batı’dan Doğu’ya gazı gönderebilecek şekilde oluşturulduğunu söyledi.
Türkiye’de 2’si petrol, 5’i doğalgaz borusu olmak üzere 7 enerji nakil hattı bulunuyor.
TANAP, AVRUPA’NIN ENERJİ İHTİYACINDA KRİTİK ÖNEMDE
TANAP, Türk Akım, Mavi Akım, Rusya-Türkiye ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı olarak çalışıyor. Irak-Türkiye ile Bakü-Tiflis-Ceyhan ise petrol hattı olarak hizmet veriyor.
Türkiye’nin, Avrupa’nın enerji ihtiyacını karşılamada sağladığı katkı kritik önemde…
Avrupa’nın dördüncü doğalgaz arteri güney koridorunun en stratejik ayağını Türkiye’den geçtiğimiz Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) oluşturuyor. Hat Azerbaycan’dan başlayıp İtalya’ya kadar uzanıyor. TANAP’ın 2026’da senelik 31 milyar metreküp kapasiteye ulaşması hed’efleniyor.
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı (TESPAM) Oğuzhan Akyener, “Boru hatları ve alakalı alt yapı Türkiye’nin hem daha yüksek potansiyelle gaz tedarik edebilmesini sağlayacakken uluslararası arenadan baktığımızda Türkiye ve Türkiye’ye erişebilecek marketler Avrupa Birliği gibi büyük gaz marketleri amacıyla de birincil öncelik duruma gelir” dedi.
TÜRKİYE’DEN NORMALLEŞME ADIMLARI
Türkiye, Karadeniz ile Doğu Akdeniz’de sismik arama ve sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Diğer taraftan bölge ülkeleriyle normalleşme adımları atılıyor.
Doç. Dr. Levent Yılmaz, “Nasıl Rusya-Ukrayna doğrultusunda barış masasını Türkiye’nin kurabileceği tarafında net bir algı oluştuysa aynı şekilde enerji konusu ile alakalı da Türkiye bir geçiş ro’tası değil. Net bir şekilde ticaret merkezi olarak da karşımıza çıkmış olacak” diye konuştu.
ENERJİDE MERKEZ ÜLKE OLABİLME ŞANSI
Artan enerji talebinin neticesi olarak kaynak çeşitlendirmesi Türkiye’nin kişisel ilk seçenekleri arasında. Bu kapsamda yeni enerji nakil hattı projeleri üstünde çalışılıyor.