Erdoğan’ın sözleri İskandinav medyasını salladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsveç ve Finlandiya ile alakalı gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu kanaat içersinde değiliz” yorumlarının sonrası açıklamalar, İskandinav basınında “Son dakika:
Türkiye İsveç’in NATO’ya katılmasını istemiyor” şeklinde servis edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Cuma namazı çıkışında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Erdoğan, son zamanlarda tartışılan İskandinav ülkelerinin NATO üyeliği konusu ile alakalı yorumlarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsveç ve Finlandiya ile alakalı gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu kanaat içersinde değiliz. Yunanistan’la alakalı NATO konusu ile alakalı hatalı yaptı bizden önceki yönetimler. Yunanistan’ın, NATO’yu arka kısmına alarak Türkiye’ye karşı takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu hususta ikinci bir hatalıı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz” dedi.
İskandinav medyasında gündem oldu
Bu sözler başta İsveç medyası olmak üzere İskandinav medyasında gündem oldu. İsveç’in çok okunan gazetelerinden Expressen, internet sitesi üzerinden manşetlerden açıklamalara yer verirken, “Son dakika: Türkiye İsveç’in N’ATO’ya katılmasını istemiyor” başlığını kullandı.
Gazetedeki haberde, Erdoğan’ın sözlerine yer verilirken, İsveç’in N’ATO’ya girebilmesi amacıyla 30 ülke hükümetinin onayının gerektiği kaydedildi. Makalede, N’ATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de süratli bir müracaat süreci sözü verilen ve her iki ülkeye de kapıların açık olduğunu söylediği hatırlatıldı.
Öte yandan Dagens Nyheter da gelişmeyi manşetlerine taşıdı. Haberde, Erdoğan’ın “İsveç, P’KK ve başka ter’ör örgütlerinin yuvası oldu” sözlerine vurgu yapılırken, Türkiye’nin bu iki ülkenin N’ATO üyeliğine sıcak bakmadığı da belirtildi.
“Türkiye Rusya’ya daha yakın”
Ülkenin çok okunan gazetelerinden Aftonbladet de açıklamalara geniş yer ayırdı.
Haberde, “Türkiye, başka N’ATO ülkelerine göre Rusya’ya daha yakın ve Ukrayna’nın işgalinden beri Batı ile Vladimir Putin arasında denge politikası izlemeye z’orlandı. Öte yandan uzmanlara göre Erdoğan, net bir doğrultu tutmamak amacıyla arabuluculuk önerdi” yorumu yapıldı.
Makalede ilaveten Hırvatistan’ın da iki ülkenin N’ATO’ya katılmasına sıcak bakmadığı belirtilirken gazeteye konuşan kaynaklar ise Hırvatistan yönetiminin düşünce değiştirmeye başladığını aktardı.