Pazardaki fiyatlarda büyük değişim! Enflasyon mu, yoksa mazot mu düştü?
Geçtiğimiz hafta 20 liranın üstünde olan domates 10-12 liraya düşerken, 20 lira seviyesinde olan kıvırcık da 10-12 lira bandına düştü. Pazarcı esnafı kıvırcık 20 lirayken daha çok sattığını belirtirken, “Yarı yarıya düştü, alıcı yok” diye dertlendi.
Geçtiğimiz hafta 20 liranın üstünde olan domates 10-12 liraya düşerken, 20 lira seviyesinde olan kıvırcık da 10-12 lira bandına düştü. Pazarcı esnafı kıvırcık 20 lirayken daha çok sattığını belirtirken, “Yarı yarıya düştü, alıcı yok” diye dertlendi.
Son aylarda fırsatçı stokçuların ve simsarların oyunları ile raflardaki etiketler ve fiyatlar üstünden oluşturulan oyunlarla Ramazan ayı süresince insanların alım kuvveti düşürülürken Ramazan ayının bitmesine yakın fiyatlar yarı yarıya düştü.
Ramazan Bayramı’nın bereketiyle geleceğinin müjdesini pazarlardaki fiyatların düşüşü göstermeye başladı. Başkentin en işlek ilçelerinden Çankaya’nın Balgat mahallesinde semt sektöründe yaptığımız gözlemlerde Ramazan ayı evveli ve Ramazan ayı süresince yüksek seyreden fiyatlarda ani bir düşüş gözlemlendi. Geçtiğimiz haftaya kadar meyve ve sebze fiyatları nerdeyse yeni rekorlara kadar yükselirken bu hafta havaların da ısınmasıyla yarı yarıya düşmeye başladı. Geçtiğimiz hafta aynı pazarda 20 liraya satılan kıvırcık ve marul bu hafta 12 lira ve altına düştü. El yakan domates ve salatalık fiyatları da aynı oranda düşüş gösterirken 20 liranın üstünde olan domatesin kilosu 12 liradan 8/9 liraya kadar satılabiliyor. Patates ve soğan da gözle görülür bir düşüş yaşanmazken 35 liranın üstünde olan sivri tatlı kıl biberin kilosu 15 liraya kadar satılmaya başladı.
Pazarcı esnafı şikayetçi
Geçtiğimiz hafta pahalı olan mamüllerin daha basit satıldığından dertlenen pazarcı esnafı da, “Bu hafta mamüller tezgahta nerdeyse geçtiğimiz haftaya göre yarı fiyatının altına satıyoruz. Geçtiğimiz hafta 15 liradan kıvırcığı yok satıyor, satmak amacıyla marul bulamıyorduk. Bu hafta 10 liranın altına kadar indirdik alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Gelen fiyat sorup gider oldu. bunun hatalı neresinde mana veremiyoruz” sözleriyle tepkilerini dile getirdi. Bir diğer esnafta fide satışlarından dertlendi. Geçen sene 40 liraya kasasını aldığı fidelerin bu sene 80 liranın üstüne çıktığını belirterek, “İnsanlar bahçelerine bu fideleri dikerek tarımda kalkınmaya bir nebze olsun destek sağlayacakken şimdi yalnız balkonunda hobi etkinliği olarak yapabiliyor. Bu tür faaliyetlerin desteklenerek boş bahçelerde marul soğan domates gibi üretim hareketlerini artması amacıyla devletin destek olması yararlı olacaktır. Ama bu fideleri pahalı satarsak alıcı dahi bulamayız” diye dert yandı.