Geri sayım başladı! ”Fü’zelerin Efendisi” geliyor
Havada dengeleri değiştirecek ‘Fü’zelerin Efendisi’ olarak adlandırılan Bozdoğan ve Gökdoğan’ın teslimatı amacıyla geri sayım başladı.
Türk sav’unma sanayisine ait yerli ve milli projelerde üretimler sürat kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Türk Sil’ahlı Kuv’vetleri’nin dışa bağımlılığı azaltacak projeler öne çıkarken, en kritik adımlardan biri ise yeni kuşak hava-hava rok’etlerine yönelik atılıyor. “Fü’zelerin Efendisi” olarak da adlandırılan Bozdoğan ve Gökdoğan teslimat amacıyla gün sayıyor.
ABD’nin tedarik konusu ile ilgili aksilik çıkarmasının ardından alınan bir kararla 2013 senesinde Göktuğ Projesi yaşama geçirildi.
Kritik proje, Bozdoğan görüş içi hava hava roketsi ve Gökdoğan görüş ötesi hava hava ro’ketsi olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Havadan havaya atılan ro’ketler, bir hava aracının bir diğer düş’man hava aracını tesirsiz duruma getirmek amacıyla kullandığı stratejik roket sistemi olarak adlandırılıyor.
O yüzden bu roketler uçaktan uçağa atılan ilk yerli dizayn ro’ketler olma özelliğini de taşıyor.
Bozdoğan, ABD üretimi AIM-9X’in muadili olan Görüş İçi Hava Hava Fü’zesi olarak öne çıkıyor. Mükemmel nişan hattı sapma açısı gerçekleştiren yüksek çözünürlüklü görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığa sahip olan Bozdoğan, elektronik harbe karşı da sağlam yapıda bulunuyor.
Yaklaşık 25 kilometre menzile sahip olan roket, ses süratının ise 3 katı sürate ulaşabiliyor. Vektör denetimi yardımıyla yüksek manevra becerisi sahip Bozdoğan, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık ile de seyir rok’etlerine dahi tesir edebiliyor.
Görüş içi hava-hava ro’ketsi Bozdoğan’da amaç uçağa oluşturulan ilk güdümlü at’ış testi de başarı ile tamamladı. ‘Fü’zelerin efendisi’ olarak tariflenen Bozdoğan, uçaktan yapılacak at’ışlı testlerin evvel muhabere uçağını temsil eden fırlatma platformundan at’eşlendi. Test esnasında ro’ket, havada aşağı yukarı 4 kilometre irtifada seyreden bir amaca angaje oldu ve oluşturulan atış başarı ile sonuçlandı.
Ses süratının çok üzerinde uçan ve yüksek manevra becerisi sahip rok’etnin uçaktan at’ışlı testleri de çok yakında yapılacak.
Bozdoğan’ın yanı sıra Gökdoğan ise ABD üretimi AIM-120 AMRAAM’ın muadili olan görüş ötesi hava hava ro’ketsi olarak tasarlandı.
Katı hal dizaynlı aktif radar arayıcı başlığı tespit edilen Gökdoğan ise at-unut, aniden çok amaca kilitlenebilme, atış ardından kilitlenebilme ve her yönden atış olmak üzere çok sayıda yeteneğe sahip bulunuyor.
Elektronik harbe karşı sağlam olan ro’ket, karıştırma kaynağına da güdümlenebiliyor. Öte yandan aşağı yukarı 65 kilometre menzile sahip olan ro’ket, veri bağı yardımıyla amaç güncellemesi de yapabiliyor.
Halen Türk Hava Kuv’vetleri yönünden sarfedilen AIM-120 AMRAAM ve AIM-9X Sidewinder rok’etlerinin konumunu alacak proje çok ileri bir gelişim düzeyine de ulaştı.
Uzun men’zilli ve radar güdümlü olarak geliştirilen ro’ket birtakım özellikleri ile katagorisinde dünyanın en iyilerinden biri olacak.
TÜBİTAK SAGE’nin geliştirme çalışmalarını sürdürdüğü Gökdoğan ve Bozdoğan ro’ketleri ilk kez IDEF fuarında sergilendi.
Yeni Şafak’ın haberine göre, Göktuğ projesi ile muhabere uçaklarında sarfedilen hava-yer sil’ahlarına ek olarak hava-hava sil’ahları da tamamiyle yerli ve milli duruma dönüşmüş olacak.
Fü’zelerin Milli Muharip Uçağa birleşik olmasıyla da Türkiye kendi uçağında kendi sil’ahlarını da kullanmış olacak.
Bozdoğan ve Gökdoğan rok’etsinde son testler tamamlandı. Füz’elerin bu sene envantere alınması bekleniyor.