Kategoriler
Genel

GURURLANDIRAN BAŞARI

AKINCI TİHA’dan gururlandıran başarı!
Selçuk Bayraktar öncülüğünde Baykar firması yönünden yerli imkanlarla tasarlanan “AKINCI TİHA”, Teber-82 Güdüm Kiti ile gerçekleştirdiği ilk atış testini başarı ile tamamladı.

BAYKAR Teknoloji, resmi Twitter hesabından Bayraktar AKINCI TİHA’dan R’OKETSAN yönünden Mk-82 tarzı 500 lb genel maksat b’ombaları amacıyla tasarlanan TEBER-82 güdüm kiti ile ilk defa test atışı yapıldığını duyurdu. Test atışında AKINCI PT-3 (3. Prototip) ile su üstü temsili amaca TEBER-82 ile atış yapıldı.

TEBER-82 ile test edilen bir başka İnsansız Hava Aracı ise TUSAŞ yönünden gelişririlen AKSGUNGUR’dur. Eylül 2020’de AKSUNGUR’dan TEBER-82 ile test atışı icra edilmişti.

TEBER-82 ile test edilen AKINCI TİHA, daha eskiden MAM-L, MAM-T, MAM-C ve TUBİTAK SAGE yönünden Mk-84 tarzı 2000 lb genel maksat bombaları amacıyla tasarlanan HGK-84 ile test edilmişti. AKINCI, mühimmat konusu ile ilgili Hava-Yer mühimmatlarından Hava-Hava f’üzelerine varıncaya kadar çoğu değişik seçeneğe sahip olacak.

Akıncı TİHA’nın katıldığı ilk büyük ope’rasyon P’ençe-K’ilit oldu
18 Nisan 2022 tarihinde Irak’ın kuzeyinde başlatılan P’ençe-Kilit Ope’rasyonu, BAYKAR yönünden tasarlanan Akıncı’nın katıldığı ilk büyük ope’rasyon oldu. Gelişmeyi BAYKAR Teknoloji Twitter hesabı üstünden yaptığı paylaşım ile duyurdu. Paylaşımda, “Bayraktar Akıncı TİHA ve Bayraktar TB2 SİHA Pençe Kilit Ope’rasyonu’nda 7/24 görevde” ifadelerine yer verildi.
TEBER Güdüm Kiti
TEBER, MK-81 ve MK-82 genel maksat b’ombalarına darbe kabiliyetinin artırılması amacıyla birleşik edilen bir lazer güdüm kitidir. TEBER, genel maksat b’ombalarını Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlığı (LAB) kullanarak akıllı bir sil’ah sistemi durumuna getirir.

TEBER kuyruk bölümü, titiz güdüm sağlayacak Ataletsel Ölçü Birimi (AÖB) ve Küresel Konumlama Sisteminden (KKS) oluşmakta olup, sahada kullanıcı yönünden çok süratli bir şekilde b’ombaya birleşik edilebilmektedir. B’omba bedeni üstünde tespit edilen gömlekler, kararlılık ve kaldırma gücü sağlamasının yanı sıra, terminal güdüm safhasında da yüksek manevra kabiliyeti sağlamaktadır.

TEBER’in modüler tasarımı, ekonomik ve yenilikçi özellikler sağlamaktadır. B’ombaların burun kısmına istenildiği vakit takılabilen yarı aktif Lazer Arayıcı Başlık (LAB), sil’ah sistemine dinamik amaçlar karşısında titiz darbe kabiliyeti kazandırmaktadır. Lazer Arayıcı Başlık (LAB) seksiyonuna ilaveten yaklaşma sensörü mafsala alternatifi de mevcuttur. Ayrıca, kuyruk bölümü birleşik edildiği b’ombaları tanıyabilme özelliği ile lojistik yönden kullanıcıya basitlik sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir