Milli Muharip Uçak’ta müthiş gelişme! Yeni versiyonu geliyor
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), “Milli Muharip Uçak”ın (MMU) çift koltuklu yani tandem oturma düzenine sahip konfigürasyonunu geliştiriyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Sav’unma Sanayi Zirvesi’22 etkinliğinde konuşan TUSAŞ Yapısal Mühendislik Direktörü Eyüp Yiğit, TUSAŞ projelerinde gelinen noktalara değindi. Yiğit, Milli Muharip Uçak’ın halihazırda 200’den çok parçasının üretildiğini, 18 Mart 2023’te yapılması plan edilen Roll-Out amacıyla hazırlandıklarını ve yetiştireceklerini belirtti.
Yiğit, ilaveten orta vadede Milli Muharip Uçak amacıyla çift koltuklu bir varyantın da geliştirileceğini açıkladı. Bu sayede Milli Muharip Uçak’ın MUM-T (Manned Unmanned Teaming, İnsanlı İnsansız Ekip) yenekeğini en yüksek verimlilikle kullanması hed’efleniyor. Eklenecek koltukla birlikte arka koltuktaki pilot, insansız hava araçlarını koordine edebilecek ve yönetebilecek.
MİUS ve geleceği ön görü edilen TUSAŞ TISU’nun Milli Muharip Uçak ile birlikte koordine şekilde vazife icra etmeleri ve bilgi paylaşımı yapmaları sağlanacak. Çift koltuklu konfigürasyonun bir başka üstünlüğü da öğrenci pilotların eğitimini basitleştirecek olması ve riskleri düşürecek olması.
5. kuşak muhabere uçakları arasında pek süregelen olmayan çift koltuklu konfigürasyon üstüne çalışan birkaç ülke var. Bu ülkelerden biri olan Çin de ilerlettiği 5. kuşak muhabere uçağı J-20’nin insansız hava araçlarını denetim yapabilmesi amacıyla ilerlettiği J-20B varyantını Ekim 2021’de uçurmuştu.
Rusya yönünden geliştirilen Su-57 muhabere uçağının da S-70 Okhotnik insansız hava aracı ile birlikte vazife yapabilmesi amacıyla benzer bir konfigürasyonunun uygulanacağı biliniyor. S-70 insansız hava aracı, daha eskiden Su-57 prototiplerinden birisi ile kol uçuşu gerçekleştirmişti. Bir Su-57 uçağının 4 adete kadar Okhotnik denetim edebileceği belirtiliyor.
Milli Muharip Uçak
Türk Sil’ahlı Kuv’vetleri’nin greksinimlerini karşılamak amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuv’vetleri Komu’tanlığı envanterinde tespit edilen ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak envanterden çıkartılması fikir edinilen F-16 uçaklarının konumunu alabilecek vatan içi imkân ve kabiliyetler ile geliştirilen çağdaş uçakların üretilmesi amaçlanmaktadır.
Milli Muharip Uçak kapsamında üretilecek olan uçakların, sınıfındaki başka 5. Nesil uçaklar gibi düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık gibi teknolojilere sahip olmaları hedefleniyor. Bu kapsamda MMU; 2023 senesinde hangardan çıkacak, 2026 senesinde ilk uçuşunu yapacak ve 2030’dan itibaren envantere alınacaktır.