Türk gençlerden petrol amacıyla olağanüstü proje
Azerbaycanlı gençlerin etrafı koruma amacıyla ilerlettiği ‘Biobot’ adlı proje su yüzeyindeki petrolü belirleme edip depolayarak yeşil enerjiye katkı sağlayacak. Hem de proje ile depolanan petrolü kullanıma geri kazandırabiliyor.
Azerbaycanlı gençlerin petrol ve suyu birebirinden ayıran etrafı koruma amacıyla ilerlettiği “Biobot” adlı proje yeşil teknolojiler, TEKNOFEST Azerbaycan’da sergilenmeye başladı.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), Azerbaycan Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücülüğünde, ülkenin mühim kurum ve firmalarının desteği yardımıyla Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Milli Park’ta düzenlenen TEKNOFEST Azerbaycan ziyaretçilerini ağırlıyor.
ÖĞRENCİLER GELİŞTİRDİ
Azerbaycanlı bir takım üniversite öğrencisinin ilerlettiği “Biobot” adlı proje, TEKNOFEST Azerbaycan’da “Yeşil Teknolojiler” kategorisinde yarışıyor.
Grup üyelerinden Elsever Halilov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Biobot”un suyun yüzeyinde yüzerek petrol olan kısımları belirleme ettiğini belirterek, “Sudaki petrolü toplayarak depoluyor. Depo tamamiyle dolduktan sonra geriye dönüyor.” diye konuştu.
Yapay zeka ile geliştirdikleri botun detaylı faydalar sunduğunu açıklayan Halilov, şunları kaydetti
“Botumuz hem petrolü hem de suyu temizleyerek ekosistemin korunmasını sağlıyor. Elde edilen petrolün yine tüketimini da sağlıyor. TEKNOFEST’te olmak çok güzel bir duygu. Biraz heyecan biraz sevinç içerisindeyiz. Başarmak amacıyla çok umudumuz var. Projemize güveniyoruz. Yeşil teknolojiler doğanın korunması yönünden çok mühim.”
– “AMACIMIZ ENERJİDEN TASARRUF ETMEK”
“Ahıska Researcher” adlı bir takım öğrenciden meydana gelen takımın ilerlettiği proje de “Yeşil Teknolojiler” kategorisinde yarışanlar arasında yer alıyor.
Grup üyelerinden Aida Asimova, projeleri yardımıyla ultraviyole ışınlarını kullanarak metaller elde ettiklerini ve tabakalar oluşturduklarını söyledi.
Bu metallerin transistörler yönünden ehemmiyet taşıdığını izah eden Asimova, şu ifadeleri kullandı:
“Tarihteki transistörler bir oda büyüklüğündeyken bugünümüzde tırnak ucu kadar bir alanda milyarlarca transistör bulunmakta. Biz de transistörlerin daha da küçültülmesini sağlıyoruz.
Transistörleri küçülmekteki amacımız enerjiden tasarruf etmek ve yanma gibi olasılıkları da en az civara indirmek. Diğer yöntemlerle 5-6 adet yarı iletken tabaka elde edilebilirken bizim projemizle 20 tabaka elde edilebilir.”