Uzmanlar uyarıyor! K’urban etine sakın bunu yapmayın
Kurban Bayramı geldi çattı. Kurban etlerini nasıl pişirmeli, saklamalı gibi konularda merak edilenlere, Dyt. Büşra Dinç açıklık getirdi.
Kurban Bayramı denildiğinde aklımıza ilk gelen et ve ürünlerini bolca tükettiğimiz o kalabalık sofralar oluyor.
Ülke olarak kırmızı eti en çok da bu dehemmiyetde tüketiyor, bayrama lezzet katıyoruz. Bu amaçla etin soframıza gelene kadar geçtiği işlemler büyük ehemmiyet taşıyor. Veteriner kontrolünden geçmeyen ve makul şartlarda kesilmeyen k’urbanlık hayvanlardan şarbon dahil olmak üzere, tüberküloz, tenya gibi çoğu hastalık bulaşabileceğine ilgi çeken Dyt. Büşra Dinç, Kurban Bayramı’nda evvelliğimizin k’urbanın makul şart içerisinde yani temiz bir ortamda kesilmesi olması lüzumliliğini söylüyor.
K’urban etlerini tüketmeden evvel 24 saat dinlendirmek lüzumliliğini anımsatan Dyt. Dinç, bunun unsurunu şu şekilde açıklıyor: “Hayvanlar kesildikten anında sonra ö’lüm katılığı diye tanımladığımız bir hal yaşanıyor. Kesilen etleri dinlendirmeden tüketirsek; karın ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlar meydana çıkabiliyor. 24 saat bekletemiyorsanız sabah kesilen etleri, en azında akşama kadar bekletip, ufak parçalara ayırarak ya da kıyma olarak tüketmek daha sağlıklı.”
Eti yıkamadan pişirin
Dyt. Dinç, birtakım bireylerin etleri kullanmadan evvel yıkadığını ama bunun hatalı bir davranış bulunduğunu belirtiyor. Yıkandığı vakit ette bakterilerin daha da dağılacağını izah eden Dyt. Dinç, pişerken belli bir ısıya maruz kalan ette, bakteriler yok olacağı amacıyla eti yıkamaya lüzum olmadığını söylüyor. Et doğranan tahtanın yalnızca et amacıyla kullanılması lüzumliliğini de anımsatan Dyt. Dinç, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “ Et ve çiğ olarak tüketeceğiniz bir besini aynı tahtada kestiğinizde çiğ etteki zararlı bakterileri beneninize almış olursunuz. Etin kendi yağı bulunduğu amacıyla et kullanılarak oluşturulan ana yemeklere (sebze ya da kurubaklagil ) ekstra yağ ek edilmemelidir. Etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Pişirme tekniği olarak ise fırınlama, haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma tekniğinden kaçınılmalıdır.”
K’urban etlerini nasıl muhafaza etmeliyiz?
Dyt. Büşra Dinç, en iyi saklama tekniğinin etleri kıyma, kuşbaşı gibi ufak parçalara ayrıldıktan sonra tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, buzluk evresinde ise -18 santigrat derecede gizlemek bulunduğunu söylüyor. Bu şekilde etlerin daha uzun vakit saklanabileceğini anımsatan Dyt. Dinç, pişirmek amacıyla buzluktan çıkartılan etlerin ise buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmesi, çözdürülen et anında pişirilmesi ve yine dondurulmaması lüzumliliğinin altını çiziyor.