Yumurta kahvaltılarımızın vazgeçilmez besini. Tazeliğinin yanı sıra yumurta alırken bilhassa ilgi etmemiz gereken kodlar ne manaya geliyor? Zengin protein kaynağı olan bu besini tüketirken çok işinize yarayacak birkaç püf noktayı sizin amacıyla derledik. Yumurta hepimizin evlerindeki en asli besin maddelerinden biri. En sağlıklı proteinlerin başında gelmesinin yanı sıra çok da doyurucu. Genellikle organik beslenmek isteyenlerin işine yarayacak olan verileri derledik. Yumurta buzdolabında saklanmalıdır.
Birçok şahıs yumurtayı dolaba koymadan evvel dışı pis bulunduğu amacıyla yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer. Yani faydadan çok zararı var. Yumurtanın tazeliğini test etmenin en basit yolu bir bardağa su doldurup yumurtayı amacıylae atmaktır. Bardağın dibine batan yumurta taze, suyun üstünde yüzen yumurta ise bayattır.
Yumurta tam bir protein zengini… 100 gram haşlanmış yumurtada tam 13 gram protein bulunuyor. Yumurta ilaveten A ve D vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve demir yönünden da mühim bir besin. Yumurta aynı vakitte mühim bir selenyum kaynağı, hem de piyasada selenyum yönünden zenginleştirilmiş yumurtalar da bulmak olası. Haşlanmış yumurtanın 1 tanesi 20 mikrogram selenyum içeriyor ama haşlanmış yumurta sevmiyorsanız üzülmeyin. Başka şekilde pişmiş yumurtalar da deneyebilirsiniz. Yumurtanızın nerden geldiğine ehemmiyet veriyorsanız, üstünde basılmış olan kod numaralarının anlamını bilmelisiniz. Eğer kod 0 ile başlıyorsa organik demektir. Diğer bir söyleyişle tavuğun yetiştiriciliği ve kullandığı yem organiktir, hiçbir kimyasal barındırmadığından en sağlıklı yumurta da budur. Diğer yumurtalara göre pahalı olmasının nedeni de gerçekte tam olarak bu. Eğer aldığınız yumurtanın üstündeki kodun ilk rakamı 1 ise gezen tavuk yumurtasıdır. Kümeslerde değil, tavuk çiftliklerinde yetişen ve özgür gezen tavukların yumurtalarıdır. Organik yumurtadan sonra en sağlıklı yumurta budur diyebiliriz.
Kümes tavuğu yumurtalarının ise kodu 2 ile başlayacak şekilde düzenlenmiş durumda. Piyasada en çok bu kodla damgalanmış yumurtalarla karşılaşabilirsiniz. 0 ve 1’de bulunduğu gibi organik ve sağlıklı yemlerle beslendiğini bu tür yumurtalar amacıyla söylemek pek olası değil. Kod şayet 3 ile başlıyorsa kafes tavuğu, başka bir söyleyişle tavuk çiftliklerinde fabrikasyon usulü imal edilen yumurtaları düşünebilirsiniz. Bu tavukların çoklıkla katkı maddeli yemlerle beslendiği söylenirken Türkiye’de de en çok tüketilen ve en ucuz yumurta türü budur.