Kategoriler
Genel

ZAM AÇIKLAMASI !

Ayçiçek yağı amacıyla z’am açıklaması! Kötü haberi verdiler
Ayçiçek tarlalarında görülen tırtıl istilası ardından Bursalı çiftçiler, rekoltenin azalmasından kaynaklı olarak ayçiçek yağı fiyatlarına z’am geleceğini ifade ediyor.

Ayçiçek tarlalarında tırtıl istilasına maruz kalan Bursalı çiftçiler, r’ekoltenin azalacağından ve yeni z’amların geleceğinden kaygı ederken, Ayçiçek yağı yapımcısı ise ‘kaygıye lüzum yok, bu sene hasat bol’ açıklamasını yaptı.

Temmuz ayı itibari ile tarladaki mahsulden umduğunu bulamayan Bursa çiftçisi, ayçiçek tarlalarında tırtıl istilasına maruz kaldı. Mağdur olan çiftçi, tüketicinin bu sezonda da z’amlı ayçiçeği yağı yiyeceğini söylerken, ayçiçek yağı sanayicisi ise, bu sene hasadın bol olacağını ve ayçiçeği hammaddesinde de yağda da sorun yaşanmayacağı öngörüsünde bulunuyor. Sanayici “Tarladaki hastalık ilaçla denetim altına alınabilir, kaygı verici değil” diyor.

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Trakya Bölgesi’nin ardından Marmara Bölgesi’ndeki ayçiçeği tarlaları da tırtıl istilasına uğradığını söyledi. Çayır tırtılının bitkinin kökünden başlayarak yapraklara kadar tamamına zarar verdiğini bildiren Sadi Aktaş, saatinde mücadele edilmezse ayçiçeği veriminde büyük kayıplara namacıyla olunacağına ilgi çekti. Yağ fiyatlarındaki artış namacıylaiyle bu sene çiftçi yağlık ayçiçeği ekimine yöneldi. Bursa çapında aşağı yukarı yüzde 20 oranında üretim artış görülürken, 400 bin dönümlük alana ekim yapıldı. Fakat tırtıl istilasına uğrayan tarlalar, bir gecede yok oluyor. Bazı bölgelerde yüzde 100 kayıplar var. Bu durum, bu sene de yağın zamlı fiyatlardan alınacağını gösteriyor” yorumunda bulundu. Ayçiçek yağı yapımcı sanayiciler ise, hasadın bol olduğunu ve kaygı verici bir durumun söz hususu olmadığını açıkladı.

Mücadeleye Bursa Büyükşehir Belediyesi de katıldı
Trakya’da binlerce dekar ekili ayçiçeği tarlasına büyük z’arar veren ve başta Bursa olmak üzere Güney Marmara’da da etkisini gösteren çayır tırtılı ile mücadeleye Bursa Büyükşehir Belediyesi de katıldı. Bursa’nın 17 eyaletinde 231 ilaçlama personeli, 343 vasıta ve ekipman ile sinekle mücadele çalışmalarını Aralıksız devam ettiren Büyükşehir Belediyesi, çayır tırtılı ile mücadele amacıyla de döneme girdi. Bursa’da 170 bin dekar alanda ayçiçeği üretimi yapılırken, çayır tırtılı popülasyonunun 6 bin dekarlık alanda gördüğünüz belirleme edildi. Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe belediyelerinin desteği sayesinde sürdürülen ilaçlama çalışmalarına, Büyükşehir Belediyesi de Tarım A.Ş. bünyesindeki ilaçlama vasıtalarıyla katılım sağlıyor. Ağırlıklı olarak Yenişehir eyaletindeki ilaçlama faaliyetlerine destek veren Tarım A.Ş. ekipleri, Tarım İlçe Müdürlüğü yönünden verdiği zirai ilaçlarla mücadeleyi z’ararlı ortadan kalkana kadar sürdürecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir